Stäng detta fönster

 

Ur en dagboksanteckning från 24 sept. 2003

 Hu vad kallt, -2 grader, men oj så vackert med morgonsol och klarblå himmel. Det har varit den andra frostnatten efter sommaren. Sommarblommorna runt verandan fick bli täckta med lakan i gårkväll efter titt på väderprognosen. Morgonkaffet bara måste drickas utomhus en sån’ här morgon, trots att det är höst. Fryser om fötterna - har inte satt på mig strumporna, bara fliströjan utanpå morgonrocken.

Spanar efter mina djur. Hararna och rådjuren har inte synts till på hela sommaren. Dom dyker nog snart upp igen, nu när sommargästerna har flyttat till stan. Kanske är det mycket rovdjur i skogen runt omkring. Har förresten inte sett några spår efter dom heller, trots flitiga promenader med hundarna. Tvätten som blev uthängd igår eftermiddag är alldeles frostig. Gubbens mörkgrå tröja har vita stråk med vackra iskristallsmönster.Solen värmer växthuset så att det automatiska fönstret har öppnat sig, trots att det fortfarande är is på rutorna. - Undrar om gurkorna har klarat frostnatten? Måste ta på mig strumporna innan jag ser efter..

 Sommargästerna ja, dom stack tidigt i år. Stugorna och tomterna står tomma som kulisserna efter en filminspelning. Gräsklippning och trädgårdspyssel är slut för i år. En del trädgårdar och grusgångar har blivit dekorerade med målade stenar, som ligger kvar.

 Var till skogen och plockade lingon häromdagen och konstaterade att även lingonfallet hade förändrats. Plötsligt fick jag mitt i ungskogsplanteringen se en annan plantering. Det var egentligen hunden som uppmärksammade mig på platsen. Han hade nämligen placerat sig där i en brottningsmatch med en gammal stubbe.

–  Hoppsan! Någon hade gjort sig besvär med att göra en hampodling.

Förr i världen kunde man visst hitta en och annan hembränningsapparat gömd i skogen, när man strövade runt i obebodd mark. -  Men, att odla hampa, lika spännande och ”lagom kriminellt” som hembränningen kanske. Slog mig att det kanske är en provruta för industrihampa – någon nitisk skogsägare som vill göra pengar… nej, jag tror inte det för vid närmare syning så verkade det som om delar av odlingen var skördad och det hade börjat komma upp nytt…

Funderade en stund (inte så länge) – polissak? Nog vore det väl spännande med en liten utredning och braskande rubriker i ortstidningen….som:

  Hampodling hittad på lingonmarker i Uskenbygden!!

 Nää.. Jag väljer att behålla den här nyheten för mig själv och min familj – går kanske dit igen och kollar om den är skördad, odlingen alltså., eller om nattkölden har tagit den.Undrar vems den är? Den var i alla fall frostbiten efter den första frostnatten, som var, om jag kommer ihåg rätt, redan i augusti. Nyingarna hade kommit upp från rotsystemet.

Knallade nöjd hem tillsammans med en glad hund och mina två femlitershinkar fyllda med dom rödaste lingonen.