VÄLKOMMEN TILL

USKENBYGDEN


Evenemang

Äta och bo

Sevärdheter
Fiske Natur Historia
Företag Föreningar Uskenbygdens Väl
Tillbaka    

 

 

Bygden runt sjön Usken ligger där Nora och Linde gamla bergslager möttes. Trakten har präglats av bergsbruket och förutsättningarna finns här: malmen, vattnet, skogen och kalken. Hyttorna runt Usken och alla andra hyttor i Bergslagen svarade en gång i tiden, tillsammans, för en tredjedel av Europas järnproduktion.  

Bergsmännen, som även var jordbrukare, lade ner en stor del av sitt arbete i malmbrytningen, kolningen och järn- silver- eller kopparframställningen. I skogarna finns mängder av kolbottnar, och gruvhålen och kalkstensbrotten är många i naturen. Ingen hytta finns tyvärr helt bevarad utan bara rester återstår, trots att hyttor funnits här från 1400-talet och fram till 1920-talet, då Öskeviks hytta lades ned. De första bosättningarna i bygden är troligen betydligt äldre, men få arkeologiska fynd finns.

F.n. pågår även ett spännande forskningsprojekt om tidig kopparproduktion vid Skvatthammar, beläget mellan Siggebohyttan och Lindesberg, kallat "Medeltida kopparhyttor i Bergslagen"

Vill du läsa mera om Uskenbygden i forna tider? Läs då gärna "Minnen och hågkomster från Bergslagen" av Carl-Erik Hartman, illustrerad av Ann-Charlotte By. Den ingår i Hembygdsföreningen Noraskogs skriftserie, nr 5 1966.

 

Text bl.a. ur foldern "Runt Usken", Margareta Nordahl